İyileşme süreci nasıl gerçekleşir?
Birinci aşama: İnflamasyon
Damar duvarı zedelendiğinde trombositler geçici pıhtı oluşturarak başlangıçta kanamayı azaltırlar. Bu durum daha sonra yerini yara bölgesinde kanlanma artışına ve inflamasyona bırakır. Bağışıklık sitemi hücreleri yara bölgesinde toplanırlar, Lökositler (akyuvarlar) yaradaki bakterilerle savaşırken bir yandan da ölü doku ve istenmeyen maddeleri temizlerler. Bu arada büyüme faktörü salınımıyla yeni damar oluşumları başlar.Yeni damarlar oluştukça, oksijenli kan yara bölgesine ulaştıkça yara dokusunun beslenmesi düzelir..[2,3]
İnflamatuvar faz olarak adlandırılan bu temel aşama hasta için her zaman rahat geçmez; cilt yanabilir, kaşınabilir veya gerilebilir. Neyse ki bu aşama yalnızca birkaç gün devam eder. Ancak çocuklar yaralarını kaşıma eğilimi gösterir. Bunu önlemek için tırnaklarının oldukça kısa olmasını sağlamak gerekir.
Kaşıntılı bir yarayı rahatlatmak için soğuktan faydalanın!
Ağrıyı yatıştırmak için yaranın üzerine Bepanjel® Yara İyileştirici Jel gibi yaranın düzgün ve hızla iyileşmesine yardımcı olan ve batma hissi oluşturmayan serinletici etkili iyileştirici bir jel sürebilirsiniz.
İkinci aşama: Cildin Onarımı
Fibroblastlar kollajen liflerini üretirler. Kolajen organizmamız için gerekli olan bir moleküldür. Bunu, dokuların birbirine kaynaşması, esnekliği, nemlenmesi ve direncinin de bağlı olduğu bir tür yapıştırıcıya benzetebiliriz. Bu safhada epitelizasyon gelişir. Doku hasarı büyük doku kaybı ile beraberse yenilenme yara kenarlarından başlar. Hücre göçü epitellerin karşılıklı bir araya gelmesine kadar devam eder.[2,3] Bu aşama birkaç hafta kadar sürebilir.
Üçüncü aşama: Cildin Yeniden Şekillendirilmesi
Cildin onarım safhasından sonra başlar ve yıllarca sürer. Bu kollajen liflerinin yeniden şekillenmesidir (remodeling). Bu aşamada yumuşak ve jelatinöz yapıdaki tip III kollajen zamanla daha sıkı olan tip I kollajene dönüşür. Yara yaklaşık 6 hafta sonra başlangıçtaki gücünün % 95 ini kazanır.[2,3]
Yara dokusu kapanmış olsa da cilt oldukça hassas bir haldedir. Bu nedenle
- Cilt olası travmalardan korunmalıdır.
- Cilt aşırı gerginliğe maruz bırakılmamalıdır (eklem bölgesinde bulunan yaralar bu açıdan daha riskli olabilir).
- Hiperpigmentasyondan kaçınmak için cilt güneş ışınlarından korunmalıdır.
- Cilt yumuşak ve hassas hareketlerle temizlenmeli ve iyice nemlendirilmelidir.
Yaranın iyileşmesi doğal bir onarım sürecidir: her yara iyileşmesi küçük bir mucizedir. Bununla birlikte, cildin eski görünümünü tamamen geri kazanamayabileceği konusunda bilinçli olunmalıdır. Ancak yine de iyileşmeye yardımcı bir tedavi uygulayarak yara izinin oluşma riski mümkün olduğunca azaltılabilir.
Bepanjel® Yara İyileştirici Jel
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır. Bir hidrojel olan Bepanjel®, bir yandan yara bölgesinde bulunan fazla sıvıyı emerken bir yandan da nemli bir ortam oluşturmak için yarayı kaplayarak iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde Bepanjel, nem seviyesini düzenleyen “akıllı” bir hidrojel olma özelliği gösterir.
Optimum nemlendirme düzeyi, cildin en iyi şekilde iyileşmesine yardımcı olur ve yara izi oluşma riskini azaltır. BepanJel®, ayrıca yara çevresinde düşük pH sağlayarak yaranın mikro ortamının düzenlenmesine yardımcı olur.
BepanJel®’in oluşturduğu jel tabaka, enfeksiyonların önlenmesine de yardımcı olur. Jel dokusu cilde uygulanmasını kolaylaştırır. Temizlenmiş, dezenfekte edilmiş yaralı bölgenize gerektiği kadar uygulayabilirsiniz.